MUSKÁTLI

Német nemesítőktől vásárolt simadugványokat gyökereztetünk, végül becserepezzük és reménykedünk a napos meleg tavaszi időben, hogy a növények minél jobban érezzék magukat.

Nem véletlenül a legkedveltebb balkonnövény, csodás virágokkal ajándékoz minket egészen a fagyokig.

Részletesen itt olvashat a gondozásról.

Álló, félfutó és futó muskátlikat 12-es cserépben, az angol muskátlit 13-asban termeljük.

Ezenkívül veszünk fel előrendelést Pack tálcás muskátlira is.

Kezdjük a legegyszerűbb kategóriával. Paraszt, bokor, ez az a fajta amelyik fölfelé törekszik, kivéve ha szegény növény a túlélésért küzd, hogy egy kis fényhez jusson, olyankor képes kúszni, bármit megtenni egy kis plusz napfényért.

Viszonylag ezt a legkönnyebb megkülönböztetni a többitől, „szőrösebbek” a levelei és a szára, virágai a legváltozatosabbak, szimplától telt virágúig. Nemesítőknek köszönhetően szembe jöhetnek egészen különleges szemes, cirmos, hegyes szirmú fajták.

Nyugodtan kérdezze meg a kertészt vagy az eladót, hogy az a bizonyos fajta, amit kiválasztott mennyire erős növekedésű és azt szem előtt tartva ültesse a megfelelő helyre.

1/5

Nem a tiroli futó, más fajta, még ha nagyon közeli rokonok is. Nagyon változatos élénk színű virágfajtákkal lehet találkozni, szimpla, telt, egyszínű, cirmos, szemes. Akár 1m-re is le tud futni.

Fut, ezt tudni kell róla. Ha mégsem futna, akkor valószínű, hogy nem érzi jól magát. Ha ki van zárva, hogy nem érzi jól magát, akkor nincs kizárva, hogy nem végzett tökéletes munkát a nemesítő, vagy éppen az a tő az afrikai anyatelepnek egy gyengébbik pontjáról lett szaporítva.

Ez az a fajta, ami könnyebben törik, mint a többi, szeles helyre nem ajánlott. Nagyon változó a vélemény arról, hogy északi vagy déli oldalra ajánlott. Mi a kertészetben kipróbáltuk mind két oldalon. Ezek a tapasztalatok: Északon kicsit kevesebb virágot hoz, de érezhetően lassabban nyílnak el a virágok, Délen több virágot hoz (napi öntözésgyakoriság mellett), de akár napokkal rövidebb a virágok élete. Nem kell félni tőle, ki kell próbálni.

1/5
1/6

Más néven: szimpla, tiroli, alpesi, osztrák, folyós. Klasszikus színek a piros, lila, rózsaszín és fehér (bár a fehér kicsit más habitus, aki ismeri, tudja). Már léteznek új színek, de Magyarországon nem elterjedtek.

Ez az a futó, amivel el lehet takarni az erkélyt, a kerítést, akármit. Ugyanaz a tendencia fenn áll az északi, déli ültetéssel, mint a félfutónál, de nem annyira szembetűnő, mert egyszerre rengeteg virágot tud hozni.  

Vásárláskor érheti egy olyan váratlan kérdés, hogy fehér vagy zöld szárút szeretne. Ne ijedjen meg, ez a különbség:

  • Zöld szárú: Hosszú ízközű, hosszabbra fut (akár 1,5-2 m), viszont ezért könnyebben törik, ha komoly szélnek van kitéve.

  • Fehér szárú: Rövidebb ízközű, rövidebbre fut (1-1,5 m), de srtapabíróbb a széllel szemben.

A virágokról annyi, hogy mind a két fajta ugyanannyi virágot hoz, ezért tűnik dúsabbnak a fehér szárú. Például ha egy tövön 100 virág van, akkor az a 100 virág máshogy mutat egy hosszabb (zöld szárú) felületen, mint egy rövidebben (fehér szárú).

2019 - Flóratéka Kertészet - Minden jog fenntartva